地市
贵阳中公教育

 地址:贵阳市云岩区延安东路230号贵盐大厦8楼

 电话:0851-85805808

安顺中公教育

 地址:安顺市新大十字天河购物广场8楼(佳慧超市对面)

 电话:0851-33355808

遵义中公教育

 地址:遵义市红花岗区中华北路710号4楼(梅岭厂对面)

 电话:0851-28681950

毕节中公教育

 地址:毕节市开行路(三十米大道)联邦金座12楼

 电话:0857-8311588

都匀中公教育

 地址:都匀市广惠路筑匀大厦A栋13楼

 电话:0854-8255528

凯里中公教育

 地址:凯里金山大道1号裕豪国际写字楼10楼

 电话:0855-8230418

兴义中公教育

 地址:兴义市三月桥路15号

 电话:0859-3232728

铜仁中公教育

 地址:铜仁市碧江区西外环路8号西城御都八楼

 电话:0856-8146505

六盘水中公教育

 地址:六盘水市钟山区钟山中路报业大厦8楼8-21

 电话:0858-6926296

五路口教学点

 地址:西安市新城区东五路48号江西大厦一楼中公教育

 电话:15389432552

 您所在的位置:贵州中公考研 > 备考资料 > 考研英语 > 2021考研英语一新题型之段落排序题解题技巧

2021考研英语一新题型之段落排序题解题技巧

发布日期:2020-10-13 11:46:19  来源:贵州中公考研

  推荐:点击加入>>>2021考研大纲解析群809382541 ; >>>考研国内外时政领取

  更多考研资讯和考研资料获取,欢迎关注微信公众号:gzky365!

  考研英语阅读自然成为我们考研人在备考时的重中之重,然而我们在备考中往往容易忽视阅读新题型的练习,特别是对于考研英语新题型也一样,下面是贵州中公考研为大家整理的“2021考研英语一新题型之段落排序题解题技巧”的内容,希望能对大家有帮助~

  在英一试卷中,新题型主要由三种题型组成—填空式阅读,段落排序题以及标题匹配题。今天我们来着重讲一讲段落排序题。

  信息匹配题要求考生对一篇乱序的六七个段落,依次排序。其中一到两段已经给出明确的段落。这个题目最大的特点就是一步错,可能导致步步错。大家在备考的时候可能会存在为难情绪,值得一提的是,有的考生可能“祈祷”不要考这个题。其实,这种看似很难的题,是有很强的技巧性的,如果大家掌握了我们的解题技巧,题目难度其实不是很大,主要考察了我们考生的段落衔接意识和理解能力。面对这一道题时,我们可以运用如下技巧来进行解题:

  拿到题目,浏览六/七个选项,标注选项中(尤其是首句和末句)鲜明的衔接标志词(例如指代,数字,逻辑关系词,时间顺序等);

  如果首段没有给出,则需要先确定首段;如果首段已经给出,则按照顺序注意解题,注意关注选项首句和末句的衔接关系。

  可以打破常规,如判断某两段文字必然衔接,结合题目顺序,进行反推。通读文章,检查一致性和连贯性。

  下面,我们就以2018年英语一的段落推断题为例,进行详细的讲解和说明:

  Part B

  Directions:

  The following paragraphs are given in a wrong order. For Questions 41-45, you are required to reorganize these paragraphs into a coherent article by choosing from the list A-G to filling them into the numbered box. Paragraphs B and D have been correctly placed. Mark your answers on ANSWER SHEET. (10 points)

  [A] The first published sketch, "A Dinner at Poplar Walk" brought tears to Dickens's eyes when he discovered it in the pages of The Monthly Magazine. From then on his sketches ,which appeared under the pen name "Boz" in The Evening Chronicle, earned him a modest reputation.

  [B] The runaway success of The Pickwick Papers, as it is generally known today, secured Dickens's fame. There were Pickwick coats and Pickwick cigars, and the plump, spectacled hero, Samuel Pickwick, became a national figure.

  [C] Soon after Sketches by Boz appeared, a publishing firm approached Dickens to write a story in monthly installments, as a backdrop for a series of woodcuts by the ten-famous artist Robert Seymour, who had originated the idea for the story. With characteristic confidence, Dickens successfully insisted that Seymour's pictures illustrate his own story instead. After the first installment, Dickens wrote to the artist and asked him to correct a drawing Dickens felt was not faithful enough to his prose. Seymour made the change, went into his backyard, and expressed his displeasure by committing suicide. Dickens and his publishers simply pressed on with a new artist. The comic novel, The Posthumous Papers of the Pickwick Club, appeared serially in 1836 and 1837, and was first published in book form in 1837.

  [D] Charles Dickens is probably the best-known and, to many people, the greatest English novelist of the 19th century. A moralist, satirist, and social reformer. Dickens crafted complex plots and striking characters that capture the panorama of English society.

  [E] Soon after his father's release from prison, Dickens got a better job as errand boy in law offices. He taught himself shorthand to get an even better job later as a court stenographer and as a reporter in Parliament. At the same time, Dickens, who had a reporter's eye for transcribing the life around him especially anything comic or odd, submitted short sketches to obscure magazines.

  [F] Dickens was born in Portsmouth, on England's southern coast. His father was a clerk in the British navy pay office -a respectable position, but wish little social status. His paternal grandparents, a steward and a housekeeper possessed even less status, having been servants, and Dickens later concealed their background. Dicken's mother supposedly came from a more respectable family. Yet two years before Dicken's birth, his mother's father was caught stealing and fled to Europe, never to return. The family's increasing poverty forced Dickens out of school at age 12 to work in Warren's Blacking Warehouse, a shoe-polish factory, where the other working boys mocked him as "the young gentleman." His father was then imprisoned for debt. The humiliations of his father's imprisonment and his labor in the blacking factory formed Dicken's greatest wound and became his deepest secret. He could not confide them even to his wife, although they provide the unacknowledged foundation of his fiction.

  [G] After Pickwick, Dickens plunged into a bleaker world. In Oliver Twist, e traces an orphan's progress from the workhouse to the criminal slums of London. Nicholas Nickleby, his next novel, combines the darkness of Oliver Twist with the sunlight of Pickwick. The popularity of these novels consolidated Dichens' as a nationally and internationally celebrated man of letters.

  D → 41__. → 42___. → 43___. → 44___. → B →45___.

  第一步,浏览六/七个选项,标注选项中(尤其是首句和末句)鲜明的衔接标志词(例如指代,数字,逻辑关系词,时间顺序等):

  A首:The first published sketch 末:无

  B首:The runaway success of The Pickwick Papers 末:无

  C首:Soon after Sketches by Boz appeared 末:The comic novel, The Posthumous Papers of the Pickwick Club, appeared serially in 1836 and 1837, and was first published in book form in 1837.

  D首:Charles Dickens is probably the best-known(全名) 末:无

  E首:Soon after his father’s release from prison 末:无

  F首:Dickens was born in Portsmouth, on England's southern coast.(人物生平介绍应该位于文章靠前部分) His father was a clerk... 末:无

  G首:After Pickwick, 末:无

  第二步,如果首段没有给出,则需要先确定首段;如果首段已经给出,则按照顺序注意解题,注意关注选项首句和末句的衔接关系。

  A首:The first published sketch 末:无

  B首:The runaway success of The Pickwick Papers 末:无

  C首:Soon after Sketches by Boz appeared 末:The comic novel, The Posthumous Papers of the Pickwick Club, appeared serially in 1836 and 1837, and was first published in book form in 1837.

  D首:Charles Dickens is probably the best-known(全名) 末:无

  E首:Soon after his father’s release from prison 末:无

  F首:Dickens was born in Portsmouth, on England's southern coast.(人物生平介绍应该位于文章靠前部分) His father was a clerk... 末:无

  G首:After Pickwick, 末:无

  根据文章后的题目顺序,首段D已经给出。接下来观察文章的首末段衔接:

  1.C项末尾提到了The Posthumous Papers of the Pickwick Club, appeared,B首提到 The runaway success of The Pickwick Papers,可以推知:C B相连。

  2. F项首句提到His father was a clerk... E项首句提到了Soon after his father’s release from prison.可知 FE相连。

  3. G项首句也提到了After Pickwick可知,CBG相连。

  D → 41__. → 42___. → 43___. → 44_C__. → B →45_G__.

  结合选项空位,整合一下思路,可以得出答案:44. C, 45. B。因为FE相连,其只有可能在 41. 42或者 42. 43两个位置,那么我们只需要衡量 D后面是A 还是 F即可。将选项以此带入:

  . 假设D末与A首相连:

  D末大致含义:查尔斯狄更斯的简介。

  A首:出版了某个东西

  再看一下DF的可能性:

  . 假设 D末与F首相连:

  F首:狄更斯出生在某地

  比较两个选项可以得知,DF链接更自然,因此前四个空应该是 DFEA,再次我们可以根据A的位置进行验证,比较A末和C首,A末:Boz... C首也出现了Boz,衔接顺畅,可以证明AC相连。

  所以答案最终为 41. F,42 E 43. A,将答案填到方框中:

  D → 41_F_. → 42_E__. → 43__A_. → 44_C__. → B →45_G__.

  【答案】

  41. [F] Dickens was born in Portsmouth

  42. [E] Soon after his father's release from prison

  43. [A]The first published sketch

  44. [C]Soon after Sketches by Boz appeared

  45. [G] After Pickwick, Dickens plunged into a bleaker world

  下面总结一下这套题的解题方法,首先在拿到题目后,浏览六/七个选项,标注选项首句和末句鲜明的衔接标志。结合首段已经给出,按照顺序注意解题,注意关注选项首句和末句的衔接关系,结合选项可以判断文章中两段文字必然衔接,再结合题目顺序,进行反推。最后,通读文章,检查一致性和连贯性。2017年这套题目难度在往年中属于难度适中的题目,难点在于找到衔接关系,对此大家一定要耐得住性子,细心寻找段落首末衔接处(如原词或者指代还原)。不过在大家讲我们的解题技巧内化之后,就可以化难为简,同学们在可以可以结合往年试题多加练习,攻克新题型中的段落排序题。

  以上就是今天为大家整理的内容,更多考研信息请大家关注贵州中公考研英语频道~

                》》》全国各院校历年分数线查询》》》

重点来了

中公教育一年一度的考前冲刺试卷来啦!

  限量1000份,先到先得,扫码即可预约!



关注微信公众号gzky365,本地考研信息不错过

    回复“思维导图”领取21考研政治思维导图最新版

  回复“考点”领取政治1000考点

  回复“时政”领取国内外时政热点资料

       推举阅读》》》

2021考研英语模拟试题及答案:完型填空篇(1)

2021考研英语模拟试题及答案:完型填空篇(2)

2021考研英语模拟试题及答案:完型填空篇(3)

免责声明:本站所提供的内容均来源于网友提供或网络搜集,由本站编辑整理,仅供个人研究、交流学习使用,不涉及商业盈利目的。如涉及版权问题,请联系本站管理员予以更改或删除。

【责任编辑:zhaoshenglun】

中公考研课堂

  • 公共课
  • |专业课
课程系列 班次名称 价格 免费试听
考研政治网络课堂 2021考研政治新大纲突击班 ¥833.00  免费试听
2021考研政治联报进阶VIP班 ¥1326.00  免费试听
考研英语网络课堂 2022考研“在职人”英语二专属班 ¥1343.00  免费试听
2021考研英语联报进阶VIP班 ¥2436.00  免费试听
考研数学网络课堂 2021考研数学在职专属班 ¥1343.00  免费试听
2021考研数学联报进阶VIP班 ¥2346.00  免费试听
2021考研数学专属新大纲班 ¥1343.00  免费试听
全程联报课程 2022考研政治+数学联报进阶VIP班 ¥2346.00  免费试听
2022考研英语(二)+政治进阶VIP班 ¥2346.00  免费试听
2022考研“在职人”政治+英语+数学联报专属VIP班 ¥3519.00  免费试听
课程系列 班次名称 价格 免费试听
经济学考研网络课堂 2021考研经济学(初级)全科进阶VIP班 ¥2940.00  免费试听
2021考研经济学(中级)全科进阶VIP班 ¥4820.00  免费试听
管理学考研网络课堂 2021考研在职人管理学全科专属VIP班 ¥4040.00  免费试听
2021考研“在职人”管理学全科畅学协议班 ¥23800.00  免费试听
西医考研网络课堂 2021考研西医综合全科专属VIP班 ¥4040.00  免费试听
2021考研西医综合全科直+录播班 ¥9800.00  免费试听
教育学考研网络课堂 2021考研教育学全科VIP班 ¥4040.00  免费试听
心理学考研网络课堂 2021考研心理学全科VIP班 ¥4040.00  免费试听
中医考研网络课堂 2021考研中医综合全程进阶班 ¥4040.00  免费试听
2021考研中医综合全科进阶VIP班 ¥9800.00  免费试听
计算机考研网络课堂 2021考研计算机全程进阶班 ¥5620.00  免费试听
艺术学考研网络课堂 2021考研艺术概论全程进阶班 ¥1580.00  免费试听
 2021考研秋季集训营

2021考研备考要抓好,抓住考前机会。科学教学,深度研发,严把课程关;八大服务 为您保驾护航。定校定专业 更具针对性GO>

 2022考研乐学先锋营

中公考研研究院潜心研发攻克名校六大锦囊。锦囊一:M & UP专业院校定位体系;锦囊二:TOP教学体系;锦囊三:专业教研团队;锦囊GO>


  •  


报考信息

备考指导

贵州中公考研

 贵阳市云岩区延安东路230号贵盐大厦7楼中公教育

 网址:http://gz.kaoyan365.cn/

 电话:13378500240  

咨询时间

周一至周日 9:00-18:00 全年无休在线客服